neljapäev, 10. september 2015

Bruxelles/Brussels/Brüssel

Minu esimene kord Belgiat ja Brüsselit külastada oli juuli alguses, siia elama tulles. Brüssel on Belgia pealinn ja ühtlasi ka suurim linn. Siin elab 1.2 miljonit inimest ja see on väga multikultuurne linn. Siin on mitme rahvusvahelise organisatsiooni peakorterid- EU, NATO jne. Ajalooliselt oli Brüssel hollandi keelt kõnelev linn, aga suur muutus on toimunud alates Belgia iseseisvumist (1830) ja täna räägitakse peamiselt siin linnas prantsuse keeles. Aga senimaani on kõikvõimalikud avalikus ruumis olevad kirjed (tänava nimed, reklaamid vms) mõlemas keeles. Tänu suurele hulgale erinevatest riikidest pärit elanikkonnale, on järjest tähtsamal kohal ka inglise keel.

                                                                      Kahes keeles

Brüsseli linnapilt on väga ilus ja mitmekesine. Vanalinn on väga suur ja väga hästi korras hoitud (renoveeritud). Linnas on ehitisi eri ajastutest ja erineva arhitektuuriga- keskajast kuni tänapäevaste EU hooneteni. Märksõnad, kui siia tuled: raekoja plats, börsihoone, kuningaloss, kohtumaja, triumfikaar, kirikud ja Manneken Pis (turistide „must see“ ja linna sümbol). Üldiselt võib öelda, et ilus on igal pool ja varuma peaks ikka mitu päeva, et linnast head ülevaadet saada. Ja siin on lõputult kohvikud kus istuda ja ümbritsevast osa saada.


Tüüpiline tänavapilt vanalinnas


Kuningaloss 

Kõik toolid olid tühjad ja kahjuks ei olnud kedagi kodus (kuninglik pere ei ela selles lossis)



Triumfikaar (siin on suur park, sõjamuuseum ja Auto World)

Brüsselis on palju rohelust ja parke. Selleks, et metsa minna, et pea linnast välja sõitma. Linnas on piisavalt suuri alasid, mida võib julgelt metsaks nimetada. Need ei ole hooldatud nagu pargid, vaid säilinud on loomulik keskkond. Parke on ka igasuguseid- näiteks minu elukoha kõrval olev park on osaliselt hooldatud ja osaliselt mitte. See tähendab, et pooleteise meetri kõrgused nõgeste ja ohakate puhmad on kõrvuti niidetud muru ja kõnniteega. Ja mulle tundub, et inimestele meeldib roheluses olla- pargis või metsas joosta, perega jalutada või pikniku pidada.
Leidsin kusagilt numbri, et Brüsselit külastab aastas keskmiselt 7 miljonit turisti. Üks viis siia saabumiseks on kindlasti hea lennuühendus eri linnadega, aga vähem tähtis ei ole suurepärane rahvusvaheline rongiliiklus. Rongiga Brüsselist Londonisse, Amsterdami ja Pariisi  jõuab vähem kui 2 tunniga- mugav, kas pole!
Kahjuks kogu seda pilti varjutab tõsiasi, et Brüssel ei ole puhas linn. Kohati on tunne, et kõik mis käest kukub (ja seda juhtub tihti), sinna ka jääb. Prügi on igal pool- tänaval, pargis, ühika koridoris (!!).

Siinset elu iseloomustab kõige paremini lause, mida lugesin ühest raamatust: Brüsselis elavale inimesele meeldib elu nautida.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar